HTML

PALACK AZ ÓCEÁNON - PSZEUDÓ ZEN TÖRTÉNET

A MESTER ÉS TITOK TÓNI BESZÉLGETÉSEI, A LELKI ÉLETRŐL, ÉS MINDENRŐL, AMI ESZÜKBE JUT.

Friss topikok

Linkblog

Pszeudó zen történet - a Mester és Titok Tóni beszélgetései IX.

2008.03.24. 13:40 NAGY ATTILA KÖKÖS












Pszeudó zen történet - a lelki Táplálék

- Hogy tesz szert lelki táplálékra, az akinek nincs szerencséje egy jó mesterhez? - kérdezte Titok Tóni a Mestert.
    - De minek is kell mester? Az ég madarait eteti valaki? Lelki táplálékra, úgy tesz szert az, akinek nics szerencséje mesterhez, mint az ég madarai a táplálékukra, röptükben kapják be a legyet.

 




Pszeudó zen történet - a saját Tudás

- Mester, én mindig irigyeltem, azokat, akik Ázsiában jártak híres mestereknél, guruknál. - mondta Titok Tóni a Mesternek.
- Akinek saját, belső tudása van, az nem irigyel senkit, az nem megy sehova tudásért.


Pszeudó zen történet - a Lélek szemete

A mezőn bandukolt a Mester és Titok Tóni. Több gólya repült fölöttük, téli szálásuk fele tartottak. Egyszer, egy nagy gólyaszar öntötte el Tóni fejét. A Mester felkacagott.
 - Te Tóni, ezt bucsúzóul kaptad a gólyáktól. Meg amire figyelmeztetnem kell Téged, hogy aki vonza a gólyaszart, az a lelke szemetével nincs rendben.

 




Pszeudó zen történet - az üldözött Nyuszika


A Mester és Titok Tóni, egy domboldalon üldögéltek. Egyszer arra lettek figyelmesek, hogy egy róka üldöz egy Nyuszikát. Tóni és a Mester nagyon szurkoltak a Nyuszikának, izgalmukban fel is álltak. Végül a Nyuszika egérutat nyert egy bozótban, ahova, a bozót sűrűsége miatt a róka nem tudta követni.

     - Látod Tóni, a róka azért üldözi a Nyuszikát, mert tápláléka. De az ember, anélkül, hogy elengedhetetlen tápláléka lenne, teljesen fölöslegesen, üldözi embertársát.




Pszeudó zen történet - a Törzs


A Mester és Titok Tóni a mítoszokról beszélgettek, azok szerepéről a törzsek népek életében. A mítosz felejtéséről, és újramegtalálásáról beszélt a Mester, és ezt egy történettel világította meg.
  - Amikor még az ázsiai törzsek között csavarogtam, egy nagyon érdekes mítoszújjáteremtő szertartással találkoztam egy törzsnél, mely a mítoszát elfelejtette. A törzs sámánja, újholdkor, egy kerek tó köré ültette a törzs minden tagját, és az éjszakát ott kellett tölteniük a tóra szegezett tekintettel. A törzs tagja így várták, hogy a növekvő holdból újjászülesenek a régi istenek a régi mítoszok, várták a törzs tagjai, hogy a feneketlen tó mélyéről feljőjenek az elfelejtett istenek, az elfelejtett mítoszok. Várták, hogy holdtöltekor, a földet és az eget egyesítő víztükrön majd megelevenednek a föld és ég istenei és mítoszai, és ott az égiek, a földiekkel, egyesülni fognak. Végül ez a szertartás adta vissza a törzs isteneit és mítoszait.

 



Pszeudó zen történet - az Emlékezet megelevenítője


Titok Tóni, valamit akart mondani a Mesternek, de sehogy nem jutott eszébe, és emiatt nagyon mérges volt. Erre a Mester csak annyit mondott:
     - Az emlékezet megelevenítője a Csend.

 




Pszeudó zen történet - a Kunyhó csendje


A Mester és Titok Tóni, egy katoliku plébánia előtt haladtak el. A Mester, egy röpke pillantást vetett a plébánia hirdetőtábláján lévő nagy színes képre, mely a vatikáni Szent Péter bazilikát ábrázolta.
     - Te Tóni, az emberiséget, mindig a grandiózus építmények, a nagy tanok, legyenek azok nyugatiak, vagy keletiek, nyűgözték le. Az embernek a nagy látványok kellettek, építményben, tanban egyaránt, és nem kellet, a kunyhó, a kunyhó csendje, és a kunyhó gerendájában percegő szú hangjának egyszerűsége.

 


Pszeudó zen történet - Semmi-Képp

   - Semmi vagy Kép? - kérdezte Titok Tóni a Mestert.
   - Semmi-Képp. - válaszolta a Mester.

 




Pszeudó zen történet - a Szakértők


- Tele van a világ a lelki élet szakértőivel, akik tanácsokat adnak, hogy mit kell tenni a lelki életben, és mégis ilyen beteg a világ nem volt. - mondta Titok Tóni a Mesternek.
  - Ahol külső szakértők mondják meg, hogy mit kell tenni a lelki életben, ott elhallgat a Belső Tanácsadó.

 




Pszeudó zen történet - ki volt a Mestered


- Ki volt a Mestered? - kérdezte Titok Tóni a Mestert.
- Egy mester, akit a Semmi sem érdekelt.

Szólj hozzá!

Címkék: pszeudó zen történet

A bejegyzés trackback címe:

https://pszeudozentortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr77394553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása